10 Χρόνια + Typografos.Gr Ένα ταξίδι γεμάτο αυριανές αναμνήσεις!

vasikesarxestypografias
Οι βασικές αρχές της Τυπογραφίας!
Ιούνιος 7, 2018
sthsimosinthesi
Το στήσιμο και η σύνθεση
Ιούνιος 13, 2018

10 Χρόνια + Typografos.Gr Ένα ταξίδι γεμάτο αυριανές αναμνήσεις!

FOULIS 10 XRONIA FINAL

FOULIS 10 XRONIA FINAL

Typografos 10 Χρόνια Εξώφυλλο

10 Χρόνια + Typografos.Gr

Ένα ταξίδι γεμάτο αυριανές αναμνήσεις!

 

Γράφει ο Μάκης Παπαδάτος Δημοσιογράφος, ιδρυτής της Typografos.Gr

Typografos. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι αυτό το επάγγελμα, που το 2007 δεν σήμαινε τίποτα ιδιαίτερο για μένα, θα σηματοδοτούσε την υπόλοιπη ζωή μου.

Σήμερα, σπάνια κάποιος θυμάται και τις υπόλοιπες ιδιότητες μου στην προ Typografos ζωή μου, όπως δημοσιογράφος – εκδότης, θεατρικός επιχειρηματίας, πρόεδρος Αθλητικού Σωματείου TaeKwonDo, Αντιδημάρχος, ακόμα και οι γιοί μου όταν τους ρωτάνε τι δουλειά κάνει ο πατέρας σου συνήθως απαντάνε τυπογράφος.

Όλοι με βλέπουν πίσω από αυτό το μαγευτικό επάγγελμα!

 

Κλείνοντας πέρυσι 10 Χρόνια και διανύοντας πλέον την δεύτερη δεκαετία της Typografos έρχονται στο μυαλό μου διάφορες αναμνήσεις από την αρχή αυτού του μοναδικού ταξιδιού.

Οι αναμνήσεις μου είναι ιδιαίτερες, όσο και η απόφαση μου στα 40+ χρόνια μου να αλλάξω επάγγελμα και από εκδότης εφημερίδων και περιοδικών να γίνω ένας print broker.

Η αλήθεια είναι πως έπαιζα το κεφάλι μου και την καριέρα μου σαν επιχειρηματίας και δημοσιογράφος, εφ’ όσον έφευγα από τα «σίγουρα» για να ξεκινήσω κάτι που δεν το ήξερα και φυσικά δεν είχα κανένα μερίδιο της αγοράς.

Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα αλλά δεν είχα κανένα περιθώριο να αποτύχω, η απόφασή μου ήταν συνειδητή, μιας και οι εκδόσεις είχαν αρχίσει να παίρνουν την κάτω βόλτα και αν ήθελα να επιβιώσω θα έπρεπε να αλλάξω επαγγελματική κατεύθυνση.

Στην αρχή εργαζόμουν 15 και 20 ώρες τη ημέρα, δεν είναι υπερβολή, το πρωί διαχειριζόμουν την καθημερινότητα της εταιρείας και από το απόγευμα και μετά «έχτιζα», κάνοντας έρευνα αγοράς, και αναπτύσσοντας το δίκτυο της εταιρείας.

Δεν θέλω να κουράσω με τις καινοτομίες που έφερε η Typografos στον κλάδο των Γραφικών Τεχνών και των Εκτυπώσεων Χονδρικής. Αυτό το έχουν ήδη κρίνει οι χιλιάδες επαγγελματίες μεταπωλητές του κλάδου (στην Ελλάδα και το εξωτερικό) που μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια.

Και πραγματικά είναι μεγάλη ικανοποίηση για μένα όταν βλέπω άλλες εταιρείες του κλάδου να ακολουθούν τα βήματα της Typografos.

Η αρχή ήταν ένας προσωπικός αγώνας αντοχής, η συνέχεια ομαδικό παιχνίδι!

Ήταν Αύγουστος του 2011, το εργοστάσιο με τις στρατιωτικές εξαρτήσεις της Μαίρης είχε κλείσει για τις καλοκαιρινές διακοπές, αντίθετα στην Typografos είχαμε πάρα πολλή δουλειά, για αυτό κάποιες μέρες ερχόταν στο γραφείο να μας βοηθάει και κάπως έτσι κόλλησε και εκείνη το «μικρόβιο» με τις Γραφικές Τέχνες.

Η Μαίρη είναι άτομο φιλόδοξο και ανταγωνιστικό και με μεγάλη αυτοπεποίθηση, έχει καταφέρει να επιβιώσει σε ένα ιδιαίτερα ανδροκρατούμενο περιβάλλον «δεν μασάει» στα δύσκολα έτσι λοιπόν μπήκε και εκείνη στο «παιχνίδι», το πρωί με τους στρατηγούς και από το μεσημέρι και μετά με τους γραφίστες.

Εγκεφαλικό!!!    

Το πρώτο πράγμα που έκανε στην εταιρεία ήταν να την οργανώσει και να αποκτήσει τα απαιτούμενα προσόντα και πιστοποιητικά που θα την έκαναν να ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο από τον ανταγωνισμό.

Η Μαίρη, έχοντας την εμπειρία της βαριάς βιομηχανίας, ήξερε καλύτερα από τον καθένα ότι σε μια χώρα που το εμπόριο παρακμάζει έπρεπε να προσθέσουμε νέα, καινοτόμα προϊόντα στον κατάλογο τον υπηρεσιών μας και την στροφή μας σε ξένες αγορές.

Έτσι ξεκίνησε να «στρατολογεί» (το στοιχείο της) νέους συνεργάτες που θα μας βοηθούσαν να δημιουργήσουμε τα νέα μας προϊόντα αλλά και την ανάπτυξη του δικτύου μας στο εξωτερικό.

Για αυτό λοιπόν διαμορφώσαμε το ιδιόκτητο εργοστάσιο με τα στρατιωτικά σε μια ευέλικτη μονάδα παραγωγής, έτσι καταφέραμε την παραγωγική μας ανεξαρτησία, χωρίς φυσικά να αποκλείουμε και το outsourcing.

Στην προσπάθειά μας για την ανάπτυξη των πωλήσεων μας στο εξωτερικό φάγαμε το πρώτο μεγάλο χαστούκι. Οι ξένοι όταν έβλεπαν το Ελληνικό ΑΦΜ αμέσως μας απέρριπταν.

Όσο κύρος αν και αν έχουν οι Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό, τόσο δεν έχουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις.

Έτσι λοιπόν ανοίξαμε το γραφείο μας στο Bari το οποίο διευθύνει ένα άλλο μέλος της οικογένειας.

Πρωταρχικός στόχος της Typografos για την νέα δεκαετία που διανύει είναι να βελτιώσουμε τους δείκτες απόδοσης των προϊόντων μας ώστε να ανεβάσουμε την κερδοφορία μας και να εξασφαλίσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία και να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το δίκτυο των μεταπωλητών μας.

Ωστόσο στην Typografos μας ενδιαφέρει και η επόμενη γενιά, κάθε χρόνο στηρίζουμε με τις χορηγίες μας  Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, όπως το πρώην ΤΕΙ Γραφιστικής, το Πανεπιστήμιο Πειραιά,  αλλά και events όπως το Comicdom, το Breaking Bad, το Gameathlon το Typotropion κ.α..

Το δυνατό χαρτί της Typografos είναι ότι όσο και αν επεκτείνεται εξακολουθεί να είναι μια οικογενειακή υπόθεση. Φυσικά όπως σε όλες τις οικογένειες έτσι και σε εμάς,  υπάρχουν και οι “παιδικές ασθένειες”, ωστόσο πάντα έχουμε την ειλικρινή διάθεση να τις αντιμετωπίζουμε, εφαρμόζοντας εταιρικούς κανόνες πάνω σε τεχνοκρατικά πρότυπα.

Οι οικογένεια της Typografos είναι μεγάλη για αυτό είναι και δυνατή, Σε αυτή την οικογένεια ανήκουν, το προσωπικό της, οι εξωτερικοί συνεργάτες, οι προμηθευτές και φυσικά οι πελάτες μας.

Χωρίς αυτούς/ εσάς εμείς δεν θα υπήρχαμε. Σας χρωστάμε ευγνωμοσύνη .

Στην νέα δεκαετία συνεχίζουμε.

Ομάδα Typografos 10 Χρόνια + Typografos.Gr

Πάμε Μαζί, Πάμε Δυνατά… Είναι στη φύση μας!