Η συμβολή του σκίτσου στις σύγχρονες τάσεις της διαφήμισης

Typonews 10 26
Typonews τεύχος 39
Οκτώβριος 26, 2015
Typonews 2 11
Typonews τεύχος 40
Νοέμβριος 2, 2015

Η συμβολή του σκίτσου στις σύγχρονες τάσεις της διαφήμισης

symvoliskitsoucover

symvoliskitsoucover

Από Σπύρο Γκανάτσιο, digital Marketeer στην Typografos.gr

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται όλο και πιο έντονα η χρήση του σκίτσου και της εικονογράφησης σε εφαρμογές με εμπορικό – επιχειρηματικό χαρακτήρα.

Αν και διεθνώς η τάση αυτή έχει πλέον αποδεδειγμένα αποτελέσματα, στην Ελλάδα λίγες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν συστηματικά το μέσο αυτό, κυρίως θυγατρικές πολυεθνικών και γενικότερα επιχειρήσεις με εξωστρεφή κουλτούρα. Υπάρχουν κάποιοι βασικοί λόγοι που το σκίτσο μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό σε εφαρμογές διαφήμισης.

a1

Τα σκίτσα αλληλεπιδρούν καλύτερα με το παραλήπτη του μηνύματος.

Οι επαγγελματίες στο χώρο του marketing προσπαθούν συνεχώς να κερδίσουμε την προσοχή των πελατών και να δημιουργήσουμε καμπάνιες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Τα σκίτσα και τα comics ως κατεξοχήν φορέας visual storytelling παίζουν καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή,

Οι διαφημίσεις με σκίτσα εντυπώνονται καλύτερα στη μνήμη των καταναλωτών.

Τα στελέχη δημιουργικού της διαφήμισης αναζητούν ιδέες που θα κάνουν μία καταχώρηση να εντυπωθεί στο μυαλό των καταναλωτών. Τα σκίτσα αποδεικνύουν τεράστια επιτυχία στον τομέα αυτό. Όταν ένα brand αποτυπωθεί στη μνήμη του καταναλωτή (revoke set) έχει 90% περισσότερες πιθανότητες να αποτελεί την τελική επιλογή του καταναλωτή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

a2

Τα σκίτσα συνδέονται πολύ στενά με το humor.

Μία από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές στη διαφήμιση είναι το humor. Ιδιαίτερα στην εποχή μας το humor βοηθά σε πολύ μεγάλο βαθμό μία διαφήμιση να γίνει viral. To σκίτσο μπορεί να ενσωματώσει πολύ εύκολα έξυπνα και πνευματώδη αστεία σε μερικές γραμμές. Ειδικότερα στην έντυπη μορφή διαφήμισης κανένα άλλο μέσο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το σκίτσο.

Αν και, όπως είπαμε, η εικονογράφηση είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό, στην Ελλάδα σε οργανωμένο επίπεδο δεν υπήρχε καν μέχρι πριν λίγες μέρες.

Η ομάδα της typografos.gr και η ομάδα εικονογράφων του Cartoon Bee, είναι οι πρώτοι που το επιχειρούν στην Ελλάδα, ενώνοντας τις δυνάμεις τους σε μία στρατηγική συνεργασία που ενδεχομένως και να αλλάξει την ιστορία των γραφικών τεχνών στην Ελλάδα. Καλαίσθητα εικονογραφημένα προσκλητήρια, σκίτσα και καρικατούρες, για διαφημίσεις, comics και εικονογραφημένες αφηγήσεις σε φυλλάδια και εικονογραφημένες παρουσιάσεις προϊόντων είναι μόνο μερικές από τις εφαρμογές που θα προσφέρει στην αγορά αυτή η συνεργασία.

a3

Ο επιχειρηματικός κόσμος υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την ιδέα αυτή. Τα μέσα του κάδου των γραφικών τεχνών και της επικοινωνίας αναφέρονται με θέρμη στο καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα αυτό εγχείρημα, ενώ τεράστια ήταν και η συμμετοχή των επαγγελματιών στο σχετικό διαγωνισμό στο facebook. Ευχαριστούμε τα παρακάτω online portal για τη θετική στάση τους και ζητάμε συγγνώμη από όσους παραλείψαμε να αναφέρουμε.

Business News , Advertising.gr , Startupper.gr , Marketingweek.gr , Epixeiro.gr , Startup.gr

Τα πρώτα δείγματα από τη συνεργασία αυτή έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν ότι η ελληνική αγορά είναι περισσότερη έτοιμη από ότι περιμέναμε. Είναι ένα από τα μεγάλα ταλέντα που έχουμε εδώ στην Typografos.gr: να ανακαλύπτουμε ανάγκες σε λανθάνουσα μορφή και να τις ικανοποιούμε πριν ακόμα τις ζητήσουν οι πελάτες μας. Κι αυτό μας δίνει την ηγετική θέση που κατέχουμε στην αγορά.

Σ’ ευχαριστούμε για το χρόνο σου να διαβάσεις αυτό το άρθρο. Αν σε βοήθησε και πιστεύεις πως θα μπορούσε να βοηθήσει και κάποιο φίλο σου, τότε θα ήταν τέλειο να το κοινοποιήσεις… θα το εκτιμήσουν οι φίλοι σου … και φυσικά και εμείς:)