Ο ΔΑΙΜΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ 15.000 ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΚΡΙ

Typonews Random CARD
Typonews τεύχος 51
Ιανουάριος 16, 2016
blog 22 01
Typonews τεύχος 52
Ιανουάριος 23, 2016

Ο ΔΑΙΜΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ 15.000 ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΚΡΙ

typography hell

typography hell

Γράφει ο Παναγιώτης Λαμπρίδης.

 

Και που λέτε τα παλαιά τα χρόνια που ‘χαμε δουλειές, ήμουν γραφισταράς γκράντε σε εταιρία συσκευασίας.

Καμιά φορά ως αρχιανθυποστράτηγος του δημιουργικού, επήγαινα πρωί με την αυγούλα και εκτός γραφείου στα τυπογραφεία που εσυνεργαζόμεθα ολούθε, για να τσεκάρω αν οι δουλειές μας τυπώνονται ή αν ο τυπογράφος μας παίζει το πουλάκι του.

sleep-head-590x330

Όχι ότι εμείς δεν τον επαίζαμε αλλά κι εμάς κάποιος μας τα ‘πρηζε και για το λόγο αυτό έπρεπε κι εμείς να τα πρήξουμε σε κάποιον άλλο. Τον τυπογράφο ας πούμε. Κι υπήρχε κι ένα δίκιο γιατί αν τον άφηνες λάσκα, εκτός ότι θα σου παρέδιδε τη δουλειά σε 2 μήνες, θα ‘θελες ας πούμε να τυπώσεις 15.000 φύλλα ένα Pantone πλακάτο ασημί και στο τέλος θα σου τύπωνε τις 15.000 αποχρώσεις του γκρί. Do you agree?

Αλλά εντάξει να μην σας βάζω σάλτσες, οι περισσότεροι που συνεργάστηκα ήταν πολύ μπεστ και συνεπείς και τα πάντα όλα, εν αντιθέσει με τους πελάτες που είχαμε, οι οποίοι μας γύρναγαν πίσω τις δουλειές, γιατί λέει δεν τυπώσαμε το 96% ματζέντα που ήθελαν και ήταν μόνο 95%. Ε ρε ξύλο…

Αλλά το ‘χαμε πιάσει το συστηματάκι, έβρισκαν εκεί κάτι γυφτοάλλοθι όπως το άνωθεν, μανούριαζαν και καλά ότι δεν θα πάρουν τη δουλειά για να τους κάνουμε εκπτωσούλα και κατά δεύτερον για να τους ικετεύσουμε λιγάκι στο τηλέφωνο, γνωρίζοντας ότι δεν θέλουμε να φάμε τη δουλειά από πίσω. Μάλλον θα ‘χαν και βίτσιο να τους παρακαλάμε. Ε ναι, τι σκατά επιχειρηματίας έγινα σου λέει; Να μην έχω και δυό μαλάκες την ημέρα να με γλύφουν; Πώς θα νιώσω ότι έγινα αφεντικό; Ε; Σωστά; Ε ρε ξύλο…

Πλάκα είχε μια κυρία που μας γύρισε πίσω δουλειά, γιατί λέει το λογότυπό της ήταν 1 χιλιοστό πιο κάτω από κει που το ‘θελε. Χμ… ναι…. Σε αφίσα Α3… Ναι… 1 χιλιοστό…

Μα που το είδατε μανδάμ το χιλιοστό;

Πόσο φώσφορο φάγατε χτες;Μήπως φάγατε καμία φάλαινα; Τι να πω. Τες πα. Και της είπαμε:
– Μάλιστα κυρία. Ό,τι πείτε κυρία. Θα τις πάρουμε πίσω να ξανατυπώσουμε τις αφίσες σας κυρία.
Ναι. Και τις πήραμε πίσω.

Και… της στείλαμε ξανά τις ίδιες. Τώρα μάλιστα. Δεν κατάλαβε τίποτα. Μας είπε κιόλας ότι η διαφορά τώρα αισθητικώς ήταν ολοφάνερη. Το καταευχαριστήθηκε. Πλήρωσε και το κούριερ 2η φορά. Μπράβο Ρούλα. Ε ρε ξύλο…

Αλλά τι λέγαμ; Ναι, για τους τυπογράφους! Που λέτε είχα έναν παλίκαρο τον κυρ Παντελή που είχε ένα τυπογραφείο στο Νέο Κόσμο. Το ντεκόρ κλασσικό τυπογραφείου με ξώβυζες, αφίσες του Ολυμπιακού και κάτι προϊστορικές δουλίτσες κολλημένες στη μονταζιέρα που ο Παντέλαρος αισθανόταν περήφανος που τις είχε φτιάξει την εποχή του Γουτεμβέργιου.

eq54w9myfn6xfd28p92g33e

Γιατί, ναι κύριοι, τυπογραφείο και συνεργείο χωρίς ξώβυζες και μπάλα δεν υφίσταται. Η δουλειά είναι αντρική να ‘ουμ’ και κάτι λελέδες γραφιφήδες σα και του λόγου μου θα έπρεπε να κόψουν τις κριτικές για το μαγαζί και να πα’ να κάνουν ντεκορασιόν στο σπίτι της Πατούλαινας που το χει κι ανάγκη. Σωστά;

Πάντως πρέπει να ‘χει να κάνει με τη μουτζούρα αυτό. Δεν μπορώ τώρα να συνδέσω το βυζί με τη μουτζούρα αλλά θα το ψάξω.

Ο Παντέλος που λέτε φορούσε γυαλί πατομπούκαλο που, όπως καταλάβατε, λούπα δεν χρειαζόταν. Την είχε ενσωματωμένη. Πάλευε εκεί με τον κάθε περίεργο που ήθελε το Pantone το 385 αλλά το αντιμετώπιζε με χάρη.
-Πιάσε ρε Μπάμπη 2 κιλά κόκκινο λίγο κίτρινο και μια κουταλιά μπλε. Έτοιμο.
-Παντέλο δεν βγαίνει ρε ακριβώς.
-Σώπα μωρέ που θα το καταλάβει. –Ε, δεν θα το καταλάβει λες?
-Θα της πούμε ότι είναι φρέσκο το χρώμα και σε 2 μέρες θα ‘ρθει στα ίσια του. Προκαταβολή πήραμε?
-Πήραμε.
-Ε, αυτό θα πεις.

Και δώσ’ του ο Παντέλος ανακάτεμα με τη σπάτουλα να πετύχει τη μπεσαμέλ και μετά ρίχ’ το μέσα στους κυλίνδρους να τυπωθεί ωραίο το παστίτσιο χωρίς γραμμές. Ε, κοίταγα τα πρώτα 1000 φύλλα, μετά βαριόμουν έφευγα, λέω καλά θα τα βγάλει. Βαριόταν όμως κι ο τυπογράφος όπως φαίνεται και παραλαμβάναμε τη δουλειά ζέβριγε. Γάμα τα με κουνημένα γράμματα.

Και μετά του ‘λεγες, γιατί ρε Παντέλο βγήκε έτσι η δουλειά και σου απάνταγε: Ο δαίμων του τυπογραφείου ρε καλλιτέχνη…

eq54w9myfn6xfd28p92gea

Επίσης ωραία σκηνικά γινόταν όταν καμιά ξυνομούνα γραφίστρια που δεν είχε πατήσει ποτέ το ποδάρι της σε τυπογραφείο αναγκαζόταν να κατέβει προς τον Παντέλο. Εκεί η θηλυκή μετεμψύχωση του Αντι Γουόρχωλ αφού ξεπερνούσε το πρώτο σοκ με τις ξώβυζες προσπαθούσε να προσαρμοστεί στις τεχνικές του Παντέλου με τη μπεσαμέλ. Ναι, γιατί στη σχολή τής είπανε ότι οι τυπογράφοι, ό,τι Pantone τους πεις πάνε και το αγοράζουν. Χα. Ναι κουκλίτσα μου ναι. Σιγά μην του ‘διναν και δυο ποτήρια ουίσκι δώρο. Έλα ανακάτεψε κι εσύ το αυγολέμονο. Μπορείς.

Και μια που είπα ουίσκι, μια φορά που λέτε είχε ο Παντέλος γιορτή και πήγαμε κατά ‘κει σύσσωμο το δημιουργικό με μια μπουκάλα ουίσκι να τον καλοπιάσουμε και καλά να μας προσέχει τις δουλειές να δούμε και μια εκτυπωσούλα που είχαμε με την ευκαιρία.

Τι τρομερή ιδέα ήταν αυτή. Γίναμε σκατά όλοι.

tumblr_m3tok6U8XU1r8cbnq

Τυπογράφοι και γραφίστες τώρα είναι πια για πίστες. Τι δουλειά να τυπώσουμε μην το συζητάτε, ο Παντέλος άρχισε τα ζεϊμπέκικα μπροστά στην οφσετ μέχρι που βγήκε οφφ-σετ. Κι εμείς κουρούμπελα, μας ψάχνανε στο γραφείο ακούσαμε και κάτι μπινελίκια μετά, την ώρα που βρωμοκοπάγαμε ουίσκι και νιώσαμε λες και μας τσάκωσαν για αλκοτέστ. Κλήση δεν πήραμε αλλά μια μείωση μισθού θα μπορούσαμε να την φάμε αν το γεγονός συνέβαινε στην σημερινή κρίσιμη εποχή.

Τες πα. Ιστορίες.
Αυτά που λέτε ήταν μερικά από τα συμβάντα που θυμάμαι στα τυπογραφεία και δη στον Παντέλο. Και για να είμαι δίκαιος να πω ότι πέρα από τις ματσακουλιές που έκανε καμιά φορά, ήταν σκύλος μαύρος στη δουλειά και μπορούσε να τυπώνει σερί 3 μέρες χωρίς ύπνο, να πετυχαίνει συμπτώσεις χωρίς σταυρούς στο μπαμ και να σώνει ό,τι παπαριές μας είχαν ξεφύγει στη μακέτα. Saved by the typographer που λέμε.

Να ‘σαι καλά ρε Παντέλο και να μας βγάζεις πάντα τις δουλειές Παντέλειες!!

Σ’ ευχαριστούμε για το χρόνο σου να διαβάσεις αυτό το άρθρο. Αν σε βοήθησε και πιστεύεις πως θα μπορούσε να βοηθήσει και κάποιο φίλο σου, τότε θα ήταν τέλειο να το κοινοποιήσεις… θα το εκτιμήσουν οι φίλοι σου … και φυσικά και εμείς:)