Τεχνικές συμβουλές

Εδώ θα βρείτε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά για την μεταφόρτωση μακετών και την αποστολή αρχείων σε εμάς για την διεκπεραίωση οποιασδήποτε παραγγελίας, από τις διαστάσεις μέχρι την ανάλυση και τον τύπο αρχείου.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
Όταν μας στέλνετε μια παραγγελία παρακαλούμε να αναφέρετε με σαφήνεια τις τεχνικές προδιαγραφές. Για παραδείγμα "Α: 1.000 κάρτες 4χρωμες / διάσταση 9χ5 / χαρτί 350 γραμ. / πλαστικοποίηση ματ." ή "Β: 10.000 έντυπα Α4 ανοιχτό / χαρτί 150 γραμ. ιλουστρασιόν / δίπλωμα τρίπτυχο." Όταν πρέπει να υποθέσουμε τεχνικές λεπτομέρειες ή να έρθουμε σε τηλεφωνική επαφή για να μας δώσετε προφορικά διευκρινήσεις προκαλεί σύγχυση και είναι εις βάρος όλων μας με φυσικό επακόλουθο να καθυστερεί την παραγωγή χωρίς ουσιαστικό λόγο.
ΜΗΝ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΑΡΧΕΙΑ ΣΕ ΧΡΩΜΑΤΑ RGB
CMYK είναι τα 4 χρώματα εκτύπωσης για τις ψηφιακές και offset εκτυπώσεις. Η χρωματική παλέτα RGB είναι τα 3 χρώματα που χρησιμοποιεί η οθόνη μας αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την τετραχρωμία, με αποτέλεσμα όταν τυπώνουμε αρχεία με RGB να μην έχει καμία σχέση αυτό που βλέπαμε στην οθόνη μας. Και μην ξεχνάτε οι φωτογραφίες που «κυκλοφορούν» στο διαδίκτυο συνήθως είναι RGB και σε 72 dpi. Για να χρησιμοποιηθούν σε μακέτα πρέπει να τις μετατρέψετε σε CYMK και 300 dpi.
ΚΑΝΤΕ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ CURVES Η OUTLINES
Όταν τελειώσετε την μακέτα σας μετατρέψτε τις γραμματοσειρές με "Convert to Curves" αν δουλεύετε Corel Draw ή "Create Outlines" αν δουλεύετε σε Illustrator.
PANTONE ΧΡΩΜΑΤΑ
Τα Pantone είναι έτοιμα χρώματα χωρίς μίξη άλλων χρωμάτων όπως στην τετραχρωμία. Επίσης Pantone είναι και τα μεταλλικά ή φωσφοριζέ χρώματα. Οι ψηφιακές μηχανές δεν τυπώνουν Pantone.
ΑΝΑΛΥΣΗ & DPI
Τα αρχεία προς εκτύπωση πρέπει να έχουν οπωσδήποτε ανάλυση 300 dpi (σε φυσικό μέγεθος), αν είναι σε λιγότερα dpi τότε πέφτει η ποιότητα της εικόνας δραματικά και βλέπουμε τον κόκκο (pixel) με γυμνό μάτι.
ΞΑΚΡΙΣΜΑ

Να υπάρχει πάντοτε ξάκρισμα (bleed) τουλάχιστον 3 χιλιοστά σε κάθε πλευρά, σημεία κοπής και τα γράμματα ή το κυρίως θέμα σας να είναι τουλάχιστον 3 χιλιοστά από τα σημεία κοπής.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Οι σκάλες τετραχρωμίας, δείχνουν τα ποσοστά των χρωμάτων ανά 10%, συνεπώς όταν εσείς μας στέλνετε δυνάμεις 12%, 14% κλπ δεν μπορούμε να τυπώσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΡΧΕΙΩΝ
Τα αρχεία σας είναι καλό να τα ονομάζετε με λατινικούς χαρακτήρες για να αποφεύγουμε τα «κινέζικα»
ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΡΧΕΙΩΝ
Όταν παραλαμβάνουμε ένα αρχείο γίνεται από εμάς ποιοτικός έλεγχος για επιβεβαιώσουμε αν το αρχείο είναι σύμφωνο με τις τεχνικές προδιαγραφές της παραγγελίας σας και για να αποφύγουμε ακραία λάθη, πχ, αν τα αρχεία είναι RGB, αν είναι σωστή η διάσταση, ή κάποια ορθογραφικά λάθη. Αν εντοπίσουμε κάποιο λάθος σας ενημερώνουμε με e-mail για να το διορθώσετε. Σε καμία περίπτωση δεν επεμβαίνουμε στα αρχεία σας. Όταν ο πελάτης είναι από πάνω σας και σας ζητά να τελειώσετε γρήγορα την μακέτα του, είναι ανθρώπινο να κάνετε λάθη. Η συμβουλή μας είναι πριν στείλετε για παραγωγή μια μακέτα να ζητάτε να την ελέγξει και να υπογράψει το τελικό αρχείο.
ΔΟΚΙΜΙΟ
Οι πελάτες μας σπάνια θα μας στείλουν κάποιο δοκίμιο, είτε γιατί μας εμπιστεύονται, είτε γιατί δεν έχουν πρόβλημα αν «φύγει» λίγο η δουλειά. Οι αποκλίσεις σε μια εκτύπωση οφείλονται κατά κύριο λόγο στο αρχείο, στο χαρτί ή στην πλαστικοποίηση (αν αυτή υπάρχει). Οι παλιοί τυπογράφοι έλεγαν «το πέμπτο χρώμα είναι το χαρτί», άλλα χαρτιά είναι περισσότερο και άλλα λιγότερο απορροφητικά, πολλές φορές αναγκαζόμαστε να περάσουμε και δεύτερη φορά ένα χρώμα, όπως ένα πλακάτο μαύρο, για να φανεί καλύτερα. Αν έχετε κάποια αμφιβολία για το πώς θα βγει η δουλειά σας καλό να μας στείλετε ένα δείγμα εκτύπωσης έστω από ένα από εκτυπωτή για να μπορέσουμε να πάμε στο περίπου την δουλειά. Για σίγουρο αποτέλεσμα, ζητήστε να σας βγάλουμε δοκίμιο (με την αντίστοιχη χρέωση). Σε διαφορετική περίπτωση σημαίνει ότι αποδέχεστε ανεπιφύλακτα το αποτέλεσμα την εκτύπωσης. Είναι αυτονόητο πως στις συνεκτυπώσεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πάμε με δοκίμιο.
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΑΡΤΙΟΥ
Ο πίνακας δείχνει τις διαστάσεις των χαρτιών πλάτος και ύψος. Οι τιμές είναι σε χιλιοστά.

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
Το τελικό σχήμα της κάρτας είναι 85,60mm × 53,98 mm και corner radius 3,18mm (ISO standard size).

Το μέγεθος του δημιουργικού πρέπει να είναι 90mm × 60mm με ξάκρισμα 2,2mm από κάθε πλευρά στο μήκος (90mm) και ξάκρισμα 3mm από κάθε πλευρά στο ύψος (60mm).

Στην τελική μακέτα δεν χρειάζονται σημάδια κοπής, το περίγραμμα του κοπτικού ή οτιδήποτε άλλο. Περιγράμματα, πλαίσια, κείμενα και φωτογραφίες δεν πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση λιγότερη των 3mm από τις άκρες της κάρτας.

Σε περίπτωση που η κάρτα έχει μαγνητική ταινία το ύψος της είναι 12,7mm και βρίσκεται 4mm από την άκρη της κάρτας.Το εικαστικό πρέπει να συνεχίζει και κάτω από την μαγνητική ταινία.

Για τις κάρτες μπρελόκ, ισχύουν οι ίδιες προδιαγραφές. Το κάθε καρτάκι όταν αποσπάται από την κάρτα έχει σχήμα 28,5 mm x 54 mm. Η διάμετρος της τρύπας είναι 4 mm και το κέντρο της βρίσκεται 4,5 mm από το πάνω μέρος της κάρτας και στο κέντρο των 28,5 mm. Δεν χρειάζεται να έχει λευκό εκεί που θα γίνει η τρύπα, καθώς επίσης και καθόλου περιγράμματα στα σημεία που κόβεται η κάρτα και στην τρύπα.

Γραμματοσειρές που χρησιμοποιούνται σε φόντα μικρότερες από 7 στιγμές θα πρέπει να έχουν περίγραμμα (hairline) στο χρώμα της γραμματοσειράς. Τα αρχεία που διαχειριζόμαστε είναι PSD, EPS (CS5), CDR (Version15), Ai (CS5) και χρειαζόμαστε ένα ανοιχτό αρχείο PDF μαζί με τις γραμματοσειρές (PC) και ένα αρχείο JPEG για έλεγχο του ανοιχτού αρχείου. Για την εκτύπωση φωτογραφιών (ID cards) η ανάλυση τους πρέπει να είναι πάνω από 200 dpi, και να είναι στο ίδιο μέγεθος όλες χωρίς να χρειάζονται τροποποίηση. Τα μεταβλητά δεδομένα πρέπει να είναι σε αρχείο xls . BarCode ή συνεχόμενη αρίθμηση να αναφέρονται, ο τύπος του BarCode και από ποιό σημείο ξεκινάει η αρίθμηση καθώς και πόσα ψηφία περιέχει για να υπάρχουν και τα ανάλογα μηδενικά π.χ (0001-1000).
ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ VIDEO
Παρακάτω θα βρείτε βήμα προς βήμα τις διαδικασίες για τις αναγκαίες ρυθμίσεις μακετών ώστε να είναι έτοιμες για εκτύπωση.

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΗΝ ΜΑΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΟ UV

Πώς βάζω σημεία κοπής στο Corel

Πώς βάζω σημεία κοπής στο Photoshop

Πώς βάζω σημεία κοπής στο Illustrator

Πώς σώζω το αρχείο σε PDF για Εκτύπωση με το Corel

Πώς σώζω το αρχείο σε PDF για Εκτύπωση με το Illustrator

Πώς σώζω το αρχείο σε PDF για Εκτύπωση με το Photoshop