Γράφει ο Μάκης Παπαδάτος
Δημοσιογράφος – Ιδρυτής της Typografos.Gr
Το 1994 η Ιαπωνική εταιρεία Denso-Wave, θυγατρική της Toyota, δημιούργησε κάποια παράξενα τετραγωνάκια που έγιναν γνωστά με το όνομα ” QR codes” που προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων “Quick Response” (Γρήγορη Ανταπόκριση), γιατί οι δημιουργοί του είχαν ως κύριο σκοπό τα δεδομένα, που περιέχονται στον κώδικα, να αποκωδικοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα.
Στην Ελλάδα τα QR codes τα προσέχουν λίγοι και τα χρησιμοποιούν ακόμα λιγότεροι, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τους διαφημιστές να τα χρησιμοποιούν πολύ συχνά σε προωθητικές -και όχι μόνο- ενέργειες (την χρησιμότητα τους την αναλύω παρακάτω). Φυσικά στο εξωτερικό είναι εξαιρετικά διαδεδομένα τόσο σαν εφαρμογή όσο και στη χρήση τους.
Τι είναι τα QR Codes και πώς λειτουργούν;
Τα QR Codes είναι γραμμωτοί κώδικες (barcodes) δύο διαστάσεων, οι δημιουργοί του είχαν ως κύριο σκοπό τη σύνδεση πληροφορίας μέσω ενός κώδικα που θα αποκωδικοποιείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα.
Η σάρωση ενός κώδικα QR, γίνεται με την βοήθεια ενός έξυπνου κινητού (smartphone). Για να γίνει αυτό, ο χρήστης χρειάζεται μία εφαρμογή η οποία μετατρέπει την κάμερα του κινητού σε σαρωτή κώδικα QR, Μέσα σε ένα κώδικα QR μπορεί να αποθηκευτεί ένας σύνδεσμος προς μια ιστοσελίδα, προς ένα βίντεο του Youtube, ένα κείμενο, στοιχεία επικοινωνίας κλπ. . Ο χρήστης σαρώνει με το κινητό του τηλέφωνο τον κώδικα QR και πλοηγείται σε χρόνο μηδέν στον σύνδεσμο που είναι αποθηκευμένος