Το χαρτί καταστρέφει το περιβάλλον. Μύθος ή πραγματικότητα;

typonews25
Typonews Τεύχος 17
Μάιος 25, 2015
wwf typonews
Typonews Τεύχος 18
Ιούνιος 1, 2015

Το χαρτί καταστρέφει το περιβάλλον. Μύθος ή πραγματικότητα;

blog natre

blog natre

Γράφει: ο Μάκης Παπαδάτος.

Θυμάμαι την πρώτη μου γνωριμία με το εκτυπωμένο χαρτί, ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 τότε που σαν ασκούμενος δημοσιογράφος στον Δ.Ο.Λ. (Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη) έβλεπα τους τόνους του δημοσιογραφικού χαρτιού να πλημμυρίζουν τα φορτηγά με τελικό προορισμό τον αναγνώστη. Η μυρωδιά του μελανιού και αίσθηση του χαρτιού μου προκαλούσαν όλες μου τις αισθήσεις.

Ωστόσο ένα ερώτημα μου παράμενε αναπάντητο.

Το χαρτί καταστρέφει ή όχι το περιβάλλον;

Η απάντηση μου δόθηκε 15 χρόνια μετά, όταν είχα δημιουργήσει την δική μου εκδοτική εταιρεία και άρχισα να ψάχνομαι ακόμα περισσότερο για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος εφ’ όσον οι ανάγκες της εταιρείας μου τότε ξεπερνούσαν τους 270 τόνους δημοσιογραφικού χαρτιού μηνιαίως.

Τι πρέπει να ξέρουμε για το χαρτί

Οι πρώτες ύλες για την παρασκευή χαρτιού είναι:
-Πολτός ξύλων
-Παλιά χαρτιά από ανακύκλωση
-Φυτικά προϊόντα (άχυρο, μπαμπού, σιτηρά, ρύζι, καλάμι, βαμβάκι, μετάξι)

Poor-Little-Tree-Faces-1

Στις μέρες μας το 70% περίπου της παραγωγής χαρτιού βασίζεται σε παρθένες πρώτες ύλες που προέρχονται από το ξύλο, δηλαδή από δέντρα και το 25% από ανακυκλωμένο χαρτί. Και μόνο το 5% του χαρτιού φτιάχνεται από άλλες πρώτες ύλες.

Η κοπή παρθένων δασών για την παραγωγή χαρτιού δεν είναι, όπως παλιότερα, μια συνηθισμένη πρακτική. Τα δέντρα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χαρτιού είτε προέρχονται από ελεγχόμενη διαχείριση των δασών, είτε καλλιεργούνται.
Κάθε δέντρο που κόβεται αντικαθίσταται με την φύτευση πολλών άλλων. Για παράδειγμα μόνο στις ΗΠΑ φυτεύονται περί τα 4.000.000 δέντρα την ημέρα.
Παγκοσμίως τα δέντρα που φυτεύονται είναι 3 φορές περισσότερα από όσα κόβονται.

Στον πλανήτη ανακυκλώνεται,

Το 7% των πλαστικών προϊόντων,
Το 18% των ηλεκτρικών συσκευών,
Το 22% των γυάλινων υλικών,
Και το 67% του χαρτιού!!!

Το χαρτί είναι από τα λίγα απόλυτα ανακυκλώσιμα υλικά. Και απόλυτα φιλικό στο περιβάλλον και συμβάλει στην μείωση του Διοξειδίου του Άνθρακα κατά 20% τον χρόνο.

Στην Typografos.Gr σεβόμαστε το περιβάλλον, χρησιμοποιούμε πρώτες ύλες φιλικές στο περιβάλλον, έχουμε τοποθετήσει ειδικούς κάδους ανακυκλώσεις και φυσικά ανακυκλώνουμε το χαρτί.

PBT-hero

Σ’ ευχαριστούμε για το χρόνο σου να διαβάσεις αυτό το άρθρο. Αν σε βοήθησε και πιστεύεις πως θα μπορούσε να βοηθήσει και κάποιο φίλο σου, τότε θα ήταν τέλειο να το κοινοποιήσεις… θα το εκτιμήσουν οι φίλοι σου … και φυσικά και εμείς:)